Приключи официалната церемония за откриването на междусистемната газова връзка между Гърция

...
Приключи официалната церемония за откриването на междусистемната газова връзка между Гърция
Коментари Харесай

Официално: Откриха интерконектора с Гърция

Приключи формалната гала за откриването на междусистемната газова връзка сред Гърция и България,  на която хазаин бе президентът Румен Радев . Събитието се организира в Националния замък на културата в София. 

По покана на българския президент в България дойдоха ръководителят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен , президентът на Република Азербайджан  Илхам Алиев , президентът на Република Северна Македония  Стево Пендаровски , президентът на Република Сърбия  Александър Вучич , министър-председателят на Република Гърция  Кириакос Мицотакис , министър-председателят на Румъния  Николае Чука , министър-председателят  Гълъб Донев , както и изпълнителните шефове на " Ай Си Джи Би " АД  Теодора Георгиева и Джордж Сатлас .
 разкриване интерконектор Българска телеграфна агенция
Интерконекторът България-Гърция прави нашата страна по-малко уязвима. Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев на церемонията по формалното въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се организира в Националния замък на културата. 
 Гълъб Донев БГНЕС
Новият газопровод има задоволителен потенциал, с цел да задоволи всички потребности. Освен това ще обезпечи диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от основно значение за енергийната сигурност на страната , счита Донев. 

" Благодаря за поканата на това особено събитие на този значим ден ! ", приветства присъстващите ръководителят на Европейска комисия Урсула Фон Дер Лайен по време на церемонията за разкриване на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерски газ.

 интерконектор БГНЕС

" Проектът за интерконекторът седи към този момент 10 години на дневен ред . Започна през 2009 година, когато България беше доста тежко наранена от решението на Газпром да приключи потокът на газ през Украйна. Отне доста време да се реализира задачата. Наистина е належащо да има доста предпочитание, пристрастеност и воля за подобен план, и през днешния ден бих желала да благодаря на вас – екипа на интерконектора, и да благодаря на всички български и гръцки държавни управления за това, че подкрепиха това да стане.
Необходимо е самообладание, и си проличава, че сте го постигнали. Европейски Съюз поддържа този план през цялото време и в действителност, и финансово – с близо 250 млн. евро ", каза Фон Дер Лайен.

 интерконектор БГНЕС

" Днес стартира нова епоха за България и за Югоизточна Европа . България нормално получаваше 80% от газа си от Русия, само че това беше преди Русия да стартира ужасяваща война против Украйна и енергийна война против Европа ", сподели ръководителят на Европейска комисия.

" Този газопровод „ обръща играта “, трансформира обстановката и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този план значи независимост от зависимостта от съветския газ. Интерконекторът може да покрие цялото ползване на газ за България, и това е страхотна вест в такива сложни времена ", обяви Урсула Фон Дер Лайен.
 Урсула фон дер Лайен БГНЕС
И в България, и в Европейски Съюз, хората усещат следствията от войната на Русия . Но с помощта на планове като този Европа ще има задоволително газ за зимата. За да се реализира това, първата стъпка беше за диверсификация, която беше подкрепена в тези сериозни моменти. Бяха значими и големите вложения в различните електроцентрали – това основава работни места, и ни прави самостоятелни от външни намеси. Европа има всичко належащо да се освободи от хватката на Русия.

Ние сега сме изправени на сериозен кръстопът: енергийната рецесия е сериозна, забележителна, и съм уверена, че можем да се спрамив с нея. Но тя изисква от Европа една обща реакция и отговор, който изисква да се понижат цените на разноските за силата за фамилиите, семействата и бизнесите. Вчера, да вземем за пример, всички в Европейски Съюз се споразумяхме да ограничим приходите на избрани компании и да ги насочим към поддръжка за семействата ", каза председателят на Европейска комисия.
 Президентът Румен Радев посреща Николае Чука Българска телеграфна агенция

Първи октомври е значима дата за всички ни. Днес означаваме началото на комерсиалната употреба на интерконектора сред България и Гърция. Това е един основен стадий за развиване на енергийната система в целия район на Югоизточна Европа.

Това съобщи при откриването на събитието, отдадено на въвеждането в комерсиална употреба на интерконектора България-Гърция, изпълнителният шеф от българска страна на компанията оператор " Ай Си Джи Би " Теодора Георгиева , която при започване на своето изявление поздрави формалните посетители.

Началото стартира и бяха преодолени сложни провокации , като това се случи с политическата воля на Гърция и на България, само че нямаше да стане допустимо без поддръжката на Европейска комисия и енергийния бранш в района.

Искам да изразя персонална признателност към президента на България Румен Радев за персоналната му ангажираност за това количествата газ по газопровода да започват преди началото на отоплителния сезон, сподели още Георгиева.

Проектът нямаше да бъде вероятен без професионалните, лидерски и персонални качества на всички забъркани в неговото реализиране, уточни тя.

Днес можем да потвърдим доставките освен за България и Гърция, само че и на целия район на Югоизточна Европа. С него ще можем да осигурим и доставки за Молдова и Украйна, добави изпълнителният шеф на " Ай Си Джи Би ".

В момента планът потегля със своя първичен потенциал от 3 милиарда куб. м годишно, като до 2024 година се чака на Комитини да бъдат построени компресорни станции, тъй че потенциалът да се усили до 5 милиарда куб. м на година.

Тя уточни, че малко хора са вярвали в триумфа на този план, само че през днешния ден той към този момент е реалност, както и че не е приемала работата по него като обвързване, а като персонална идея.

 Президентът Румен Радев посреща посреща Александър Вучич Българска телеграфна агенция

Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще раздерат хубавичко хватка от съветския газ върху района и дружно с останалите инфраструктурни планове, които текат, ще допринесат за развиването на газова мрежа, на която може да се разчита. Това съобщи гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис по време на церемонията по формалното въвеждането в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България. Домакин на събитието, което се организира в Националния замък на културата, е президентът Румен Радев.  
 
Мисля, че всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на това мероприятие, означи Мицотакис. Относно интерконектора той сподели още, че тръбите ще подсилят сигурността на доставките и за цяла Европа.

Мицотакис напомни, че Гърция е работила с предходните държавни управления на България , с цел да се стигне до прикючването на плана. 

 Президентът Румен Радев посреща посреща Стево Пендаровски Българска телеграфна агенция

Засега единственият източник е от Каспийско море , само че има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще стартира да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим размера на доставките. Това съобщи президентът на Азербайджан Илхам Алиев на церемонията по формалното въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се организира в Националния замък на културата.

Проектът ще извършва доста значима роля в обезпечаването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа . Енергийната сигурност е част от националната сигурност на всяка страна, сегашната обстановка в света потвърждава това. От години азербайджанският газ е на пазара в Европа, а в този момент и в България. Южният газов кулоар е един от най-големите инфраструктурни планове на континента, който промени енергийната карта на Европа. Азербайджан е горделив, че инициира този кулоар. Той придвижва газ до консуматори по нов път и от нов източник “, означи Илхам Алиев. 

 разкриване интерконектор Българска телеграфна агенция

Сигурен съм, че днешното събитие не е единствено една церемония за откриването , тъй като дружно с нашите продуктивни и двустранни срещи, това е една потребна полемика, която ни приготвя за бъдещето. Това съобщи президентът Румен Радев на церемонията по формалното въвеждането в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България.

 Румен Радев интерконектор разкриване БГНЕС

Държавният глава е хазаин на събитието, което се организира в Националния замък на културата в София. 

Чрез стратегическото съдействие сред България и Гърция можем да реализираме непоклатимост в района, счита Радев. Отдавна го чакахме този интерконектор, уточни също той. Радев сподели, че не е било елементарно да се реализира този план, като няколко държавни управления са били ангажирани с него. 

Той благодари на всички, забъркани в плана, в това число и на Европейската комисия за финансовата поддръжка. 

 Президентът Румен Радев посреща Кириакос Мицотакис Българска телеграфна агенция

Колкото сме по-свързани, толкоз по-гъвкави ще бъдем, колкото и сложни да са енергийните провокации. Това съобщи президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски на церемонията по формалното въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се организира в Националния замък на културата.

" Днес сме дружно в един миг на доста рецесии, които взаимно се укрепват. Светът таман стартира да се възвръща от пандемията и съветската експанзия в Украйна предизвика нова енергийна рецесия със социално-икономически отзив. Новият интерконектор е пристигнал в доста значим миг и за района, и за континента. Ние би трябвало да посрещнем една сложна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова опция за диверсифициране на доставките на газ освен за Балканите, само че и за цяла Югоизточна Европа ", счита той. 

 Стево Пендаровски Българска телеграфна агенция

Пендаровски поздрави Азербайджан за градивната им роля в целия развой, както и България и Гърция, които, разширявайки енергийната си инфраструктура, оказват помощ за свързването на целия район. 

Никой от нас не вярваше какъв брой значим ще се окаже този план, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич на церемонията по формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се организира в НДК.

 Александър Вучич Българска телеграфна агенция

Искам да поздравя нашите български и гръцки другари за сполучливото привършване на този интерконектор, тъй като първоначално никой от нас не вярваше какъв брой значим ще се окаже той, съобщи Вучич.

Срещахме се, говорихме , споменавахме го като някакъв разкош, който не ни е чак толкоз необходим. Проектът се оказва доста значим и за Сърбия, сподели Вучич и означи, че към този момент е почнало построяването на интеконектора сред Сърбия и България. След година се надявам да бъде завършен и от двете страни, съобщи сръбският президент и изрази вяра, че през 2023 година ще се отпразнува сходна гала и в Сърбия. 

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и дава опция за действителна енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за района. Интерконекторът обезпечава пряк достъп на България до Южния газов кулоар и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за полутечен газ край Александруполис.
България остана без газ при започване на 2009 година  след като Русия спря доставките на синьо гориво през Украйна. Тогава това беше единственият път за доставка на природен газ към страната ни - по този начин стартира историята на новия интерконектор сред България и Гърция.

Още през 2019 интерконекторът е разгласен за  проект от национално значение.  Следващата година България подписва съглашение с Гърция за създаване на тръбата.

През 2011 година е записана компанията-оператор. През 2015 е призната пътна карта на плана, две години по-късно тръбата има позволение за градеж в България , а след още две и в Гърция. Едва през 2019 година е обезпечено финансиране на плана и е направена първа копка.

Газовата връзка е  дълга 182 километра , като 140 км са на българска територия. Предвиденият първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда м3/год., а оптималният до 5,5 милиарда м3/год. на идващ стадий. От тях България ще получава 1 милиарда м3/год.
Газопроводът IGB ще бъде с диаметър на тръбата ~813мм и с налягане ~ 57 бара на входната точка и налягане на изходната точка ~ 42 бара.

Цената ѝ е над 240 млн. евро. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР